Historiedysten er en konkurrence på viden om danmarkshistorien for alle 3.-9. klasser i hele Rigsfællesskabet. I 2020 er det også muligt for de danske skoler i Sydslesvig at deltage. Det er gratis for alle at være med, og klasserne deltager som et samlet hold. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg er vært, og emnerne for konkurrencen tager udgangspunkt i museets samling. Målet for konkurrencen er at sætte fokus på danmarkshistorien på en anderledes, udfordrende og aktiverende måde.

Dysten løber af stablen hvert andet år - sidste gang i 2018 med over 1600 deltagende klasser. I 2020 afholder museet Historiedysten for sjette gang. Som de foregående år dystes der inden for et overordnet tema i niveauerne 3.-4. klasse, 5.-6. klasse og 7.-9. klasse. Det overordnede tema for Historiedysten 2020 er Genforeningen 1920. Undertemaerne i årets dyst er:

3.-4. kl.: Genforeningen – Sønderjyllands genforening med Danmark 1920

5.-6. kl.: Under fremmed styre – Sønderjydernes historie 1864-1920

7.-9. kl.: Grænsekampen – Den politiske udvikling fra 1864-1920

I 2018 valgte museet at stille skarpt på en række danske kronprinsers rolle i Danmarkshistorien. Temaerne for de tre niveauer var personbårne, men samtidig fungerede de som indgangsvinkler til bredere familie- og samfundsmæssige samt politiske og kulturhistoriske problemstillinger. Til hver dyst udvikles der undervisningsmateriale og en digital platform der kan tilgås via historiedysten.dk.

Der er præmier til de bedste klasser, og konkurrencen afgøres ved en stor finaledag på Frederiksborg Slot. Vinderklassen fra hvert niveau får en stor klasseoplevelse med alt betalt, når de kommer på en heldagstur til København/Nordsjælland med både kulturelle, faglige og gastronomiske oplevelser. Der venter flotte præmier til i alt 90 skoleklasser. Alt efter placering vil der være mulighed for at vinde bøger, plakater, spil, blyanter, magneter, t-shirts, keyhangers og meget mere.

Historiedysten løber over tre runder:

Runde 1: Eleverne besvarer individuelt en multiple-choice quiz, som bliver tilgængelig her på siden. I 2020 løber Runde 1 i uge 36 (fra d. 28. august til 4. september).

Runde 2: De 30 bedste klasser fra hvert niveau skal løse en kreativ opgave samlet som klasse og aflevere et produkt. I 2020 løber Runde 2 fra uge 38, hvor den kreative opgave skal være os i hænde senest den 25. september.

Runde 3: De tre bedste klasser for hvert niveau inviteres til finaledag på Frederiksborg Slot med alt betalt, hvor vinderklasserne bliver kåret. Finaledagen finder sted den 8. oktober 2020.