Om Historiedysten

Jubelbrøl og kampråb fra de deltagende elever kunne høres på hele Frederiksborg Slot, da den endelige finale i Historiedysten blev afgjort torsdag den 11. oktober 2018. 

Mere end 1600 klasser har deltaget i den landsdækkende historiekonkurrence, der kulminerede med finalen i Rosen på Frederiksborg Slot. Her blev vinderne fundet for hvert af de tre niveauer i konkurrencen.

For 3.-4. klasserne blev vinderen 4A, Bymarkskolen, Hobro.

For 5.-6. klasserne blev vinderen 6V, Hillerød Vest skolen afd. Ålholm, Hillerød.

For 7.-9. klasserne blev vinderen 8. klasse, Kontiki, Hillerød.

 

Historiedysten er en konkurrence på viden om Danmarkshistorien for 3.-9. klasser i hele Rigsfællesskabet. Det er gratis for alle at være med, og klasserne deltager som et samlet hold. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg er vært, og emnerne for konkurrencen tager udgangspunkt i museets samling. Målet for konkurrencen er at sætte fokus på danmarkshistorien på en anderledes, udfordrende og aktiverende måde.

Dysten løber af stablen hvert andet år, og i 2018 afholder museet Historiedysten for femte gang. Som de foregående år dystes der inden for et overordnet emne i niveauerne 3.-4. klasse, 5.-6. klasse og 7.-9. klasse. I år har museet valgt at stille skarpt på en række danske kronprinsers rolle i Danmarkshistorien. Temaerne for de tre niveauer vil være personbårne, men vil samtidig fungere som indgangsvinkler til bredere familie- og samfundsmæssige samt politiske og kulturhistoriske problemstillinger. 

Der er flotte præmier på spil til de bedste klasser. Vinderklassen fra hvert niveau får en stor klasseoplevelse med alt betalt, når de kommer på en heldagstur til København/Nordsjælland med både kulturelle, faglige og gastronomiske oplevelser. Der venter flotte præmier til i alt 90 skoleklasser. Alt efter placering vil der være mulighed for at vinde bøger, plakater, spil, blyanter, magneter, t-shirts, keyhangers og meget mere.

Historiedysten løber over tre runder: 

Runde 1: online-quiz (uge 36). Eleverne besvarer individuelt en multiple-choice quiz, som bliver tilgængelig her på siden. Klassekoden bruges som login og kan findes under tilmelding. Brug UNI-Login til at se klassekoden nederst på siden. 

Runde 2: kreative opgaver (12.-26. september). De 30 bedste klasser fra hvert trin, skal løse en kreativ opgave og aflevere et produkt senest den 26. september. 

Runde 3: Den store finaledag på Frederiksborg Slot (11. oktober 2018)

Er der spørgsmål eller kommentarer til årets dyst, kan man skrive til historiedysten@dnm.dk eller ringe på 48201442.